„Jedzenie świata patrzy na Azję, a azjatyckie na Chiny”.
W Azji jest wiele potraw, takich jak kaczka po pekińsku, japońskie sushi, koreański grill, indyjskie curry, wszystkie kraje azjatyckie mają swoją własną unikalną kulturę kulinarną.
Dziś redaktor dokona dla Was podsumowania klasycznych przysmaków krajów azjatyckich i wspólnie spróbuje „Azji na koniuszku języka”!
azjatycki Koreański zimny makaron
Północnokoreański zimny makaron, powszechnie znany jako północnokoreański i koreański zimny makaron, to żywność wykonana z makaronu gryczanego, skrobi, wołowiny, papryki, marchwi i innych materiałów, zwłaszcza makaronu soba. Ulubione tradycyjne jedzenie.
Zwykle przyrządza się go z zupy wołowej lub rosołu, w towarzystwie pikantnej kapusty, pokrojonego mięsa, jajek, tartego ogórka, pasków jabłka, pasków gruszki itp. Podczas jedzenia najpierw wrzuć do miski niewielką ilość zimnej zupy i trochę klusek, następnie dodaj przyprawy, a na koniec ponownie zalej zupę. Makaron jest cienki i twardy, zupa jest chłodna, a pikantno-kwaśny smakuje wybornie.
Zimny makaron został wynaleziony w czasach dynastii Qin w starożytnych Chinach i został wprowadzony do Korei Północnej za czasów dynastii Tang, a później przemianowano go na północnokoreański zimny makaron chłodzony wodą, który przez większość ludzi nazywany jest zimnym makaronem.
Zimny makaron jest bardzo popularnym jedzeniem zarówno na Półwyspie Koreańskim, jak iw Chinach kontynentalnych.W Chinach kontynentalnych koreański zimny makaron jest popularny w wielu ulicznych restauracjach ze względu na niską cenę i szybką konsumpcję.
japońskie sushi
Sushi to jedna z najbardziej znanych na świecie potraw w japońskiej kulturze kulinarnej, która ma nie tylko tysiącletnią historię, ale jest coraz bardziej kochana przez ludzi na całym świecie.
Jeśli chodzi o sushi, pierwszą reakcją ludzi jest kuchnia z Japonii.W rzeczywistości, według przekazów historycznych, sushi rozpowszechniło się w Chinach ponad 1800 lat temu (czyli pod koniec Wschodniej Dynastii Han), a sushi zaczęło się zostanie wprowadzony do Japonii w 700 AD.
W tym czasie niektórzy kupcy używali octu do marynowania kulek ryżowych, dodawania produktów szanghajskich lub mięsa i tłoczenia ich na małe kawałki jako żywność po drodze.Później szeroko rozpowszechniony w Japonii.
Tajska Zupa Tom Yum
Tom Yum Kung Soup to charakterystyczna ostro-kwaśna zupa pochodząca z Tajlandii i Laosu. Zwana także zupą tom yam, jest bardzo powszechna w Tajlandii. Głównymi składnikami są liście cytryny, trawa cytrynowa, krewetki i tak dalej. Tajskie restauracje i zwykli ludzie często piją tę zupę, stając się tym samym przedstawicielem kuchni tajskiej.
Jednocześnie Zupa Tom Yum jest również bardzo popularnym daniem w innych krajach Azji Południowo-Wschodniej, takich jak Malezja, Singapur i Indonezja. W nazwie tej zupy „Tom Yum” oznacza gorącą i kwaśną, a „Gong” oznacza krewetki, co przekłada się na gorącą i kwaśną zupę krewetkową.
Zupa Tom Yum Kung jest niezwykle ostra i zawiera dużo curry, ale po przyzwyczajeniu się do niej wiele osób będzie jej mieć. Na stół przynoszona jest miska zupy, zarówno ostrej, jak i delikatnej. Ta zupa jest kwaśna, ostra, pikantna, pachnąca i słodka, i można powiedzieć, że jest pełna smaków.
Malezyjski Bak Kut Teh
Bak Kut Teh to sposób na jedzenie mięsa i krwi, a jego smak jest dobrze znany w kraju i za granicą. Bak Kut Teh dzieli się na styl Hainan w Singapurze i styl Hokkien w Malezji, Hainan bak kut teh jest bardziej pieprzny, a Fujian bak kut teh jest bardziej ziołowy.
Legenda głosi, że kiedy Chińczycy po raz pierwszy przybyli do Nanyang, aby rozpocząć działalność gospodarczą, ich warunki życia były bardzo złe, a ponieważ nie byli przystosowani do gorącego i wilgotnego klimatu, wiele osób cierpiało na reumatyzm. Aby leczyć choroby i rozproszyć przeziębienie, mędrcy używali różnych materiałów leczniczych, w tym arcydzięgla, qi, kodonopsis itp., do gotowania lekarstw, ale ze względu na tabu, lekarstwo nazywano „herbatą”.
Kiedyś jeden z nich przypadkiem wrzucił do „herbatnej zupy” kości wieprzowe.Nie spodziewałam się, że zupa herbaciana będzie bardzo pachnąca i pyszna, o niepowtarzalnym smaku. Później ludzie specjalnie dobierali składniki do robienia herbaty, która po ciągłym ulepszaniu stała się jednym ze słynnych lokalnych przysmaków.
Indyjskie naleśniki
Naleśniki indyjskie, zwane też naleśnikami indyjskimi. Ponieważ jest bardzo cienka, może latać, gdy zostanie odłożona z powietrza.To słynna przekąska w Indiach.
Szefowie kuchni, którzy robią latające ciasta, występują w restauracji na żywo. Są one wykonane z mieszanki mąki z wyczynem „latania” w powietrzu. Są szykowne i hojne, a ich techniki są dopracowane, co doda nieskończonego zainteresowania Twoim posiłek.
Naleśniki są wytwarzane z pewnego rodzaju mąki sojowej zmieszanej z pewnymi przyprawami w Indiach. Smak jest słony, bo Indie są gorące, a jeśli dużo się pocisz, trzeba dodać soli. Smażone i polane posiekaną kolendrą i sokiem z cytryny, jest pyszne!
tadżykistan pilaw
Pilaf to danie w Azji Środkowej i Azji Zachodniej, wśród których najbardziej znany jest Tadżykistan Pilaf. Pilaf jest nie tylko chwalebnym symbolem Tadżykistanu, ale także zajmuje szczególne miejsce w jego kulturze.
Zazwyczaj lokalny tadżycki pilaw jest gotowany z orzechami, ciecierzycą, czosnkiem i wyborem groszku. W podobny sposób mogą również umieścić jajka zawinięte w mięso w pilaw zamiast mięsa i posypać cząstkami granatu, gdy pilaw wyjdzie z garnka.
Według legendy, ponad tysiąc lat temu był lekarz o imieniu Ibn Sina.W późniejszych latach jego ciało było bardzo słabe i zażywał wiele leków bezskutecznie.Później studiował rodzaj ryżu, czyli pilaw Przywrócenie zdrowia poprzez dietę.
Po rozmowie o azjatyckim jedzeniu, jak możemy zapomnieć o znanej na całym świecie chińskiej kulturze kulinarnej?
Ale po rozejrzeniu się okazało się, że wydaje się, że nie ma jedzenia, które mogłoby reprezentować chińskie jedzenie jako typowy przedstawiciel, ponieważ jest tak wiele pysznych potraw!