Kruche i puszyste muffiny z morelami (translation: Crispy and fluffy apricot muffins)

Wstęp

Muffiny z morelami to idealne rozwiązanie na szybki i smaczny posiłek. Jeśli lubisz migdały, to ta przepyszna przekąska jest dla Ciebie! Podczas gdy wiele osób myśli o muffinach jako o słodkich wypiekach, te z morelami oferują interesujący kontrast między słodyczą a kwasowością.

Składniki

Do przygotowania muffinów z morelami potrzebujesz:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżki ekstraktu migdałowego
  • 1 szklanka pokrojonych moreli (słoik moreli z puszki, odcedzony)
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Przedszklij piekarnik na 190 stopni C.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  3. W małej misce wymieszaj olej, mleko, jajko, ekstrakt waniliowy i ekstrakt migdałowy.
  4. Dodaj mokre składniki do suchych składników i wymieszaj aż do uzyskania gładkiej masy.
  5. Dodaj morele i wymieszaj delikatnie, aby równomiernie rozłożyły się w cieście.
  6. Rozłóż masę do muffinów na papilotki w prostokątnym naczyniu do muffinów lub prostokątnych foremek.
  7. Posyp wierzch muffinów wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałowymi.
  8. Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy muffiny będą złociste.

Podsumowanie

Muffiny z morelami to idealny wypiek na śniadanie, przekąskę lub deser. Ich słodko-kwaśny smak sprawia, że są one wyjątkowym wyborem, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. Spróbuj przygotować te muffiny z morelami już dziś i delektuj się ich przepysznym smakiem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *